Προβλέπονται νέες τροποποιήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, με την πρώτη να επηρεάζει τον υπολογισμό των συντάξεων, αλλά μόνο για τους νέους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Η δεύτερη αλλαγή προβλέπει μια σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1,5 έτος στο διάστημα 2027-2030, με αντίκτυπο στα ποσοστά αναπλήρωσης στις συντάξεις και την αύξηση του χρόνου ασφάλισης.
Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους μη μισθωτούς, αυτός θα παραμείνει επηρεασμένος από αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές και το ύψος των συνταξιοδοτικών αποδοχών από το 2025 και έπειτα, με την μεταβολή των μισθών να λειτουργεί ως δείκτης αναφοράς.
Η αλλαγή αυτή έχει επικυρωθεί από το 2020, αλλά η εφαρμογή της θα ξεκινήσει το επόμενο έτος. Ήδη, στο υπουργείο Εργασίας έχει συσταθεί η αρμόδια Επιτροπή, η οποία θα συνεργαστεί με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για τον καθορισμό του συγκεκριμένου δείκτη.
Ο δείκτης θα λαμβάνει υπόψη τη μεταβολή των μισθών από το 2002 και έπειτα. Με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύπτει, θα καθορίζεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις τωρινές.
Ανάλογες επιπτώσεις θα έχουν οι αλλαγές και στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών. Σήμερα, ο υπολογισμός των αυξήσεων στις συντάξεις γίνεται βάσει του πληθωρισμού.
Η εστίαση στον δείκτη μεταβολής των μισθών φέρνει στο προσκήνιο μια νέα παράμετρο, η οποία αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση τόσο στο ύψος των συντάξεων όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2023 και το 2024 παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις συντάξεις κατά 7,5% και 3%, αντίστοιχα.
Επιπλέον, καταγράφηκαν δύο ανάλογες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων (9,6% το 2023 και 3,5% το 2024).
Το νέο μοντέλο δεν θα επηρεάσει τις υφιστάμενες συντάξεις, αλλά θα έχει επίπτωση στο ύψος των μελλοντικών συντάξεων που θα καταβληθούν από το 2025 και μετά.
Αρχικά, ο νόμος προέβλεπε την εφαρμογή αυτής της διάταξης από το 2021, όμως λόγω της αδυναμίας της ΕΛΣΤΑΤ να τον προσδιορίσει, αναβλήθηκε για εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Σύμφωνα με το τρέχον σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν μόνον τις χρονιές με υψηλό πληθωρισμό. Με την αλλαγή που θα εφαρμοστεί από το 2025, οι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2025 έως το 2028 θα λάβουν αυξημένη σύνταξη, καθώς θα υπολογίζεται βάσει μισθών αυξημένων κατά 4,5% έως 5% ετησίως.
Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο που προβλέπουν οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, αναμένεται μια μικρή και σταδιακή αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά περίπου 1,5 έτος από το 2027 έως το 2030. Αυτή η αύξηση θα γίνει λόγω της πίεσης που ασκεί το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού.
Οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι έως το 2030, η χώρα θα πρέπει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά ενάμισι έτος, φτάνοντας τα 68,5 έτη για την πλήρη συνταξιοδότηση και κατά ένα έτος και τρεις μήνες, φτάνοντας τα 63,5 έτη για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Για τις γυναίκες, λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, προβλέπεται μια αύξηση του ορίου ηλικίας έως το 2030, κατά έναν μήνα περισσότερο, φτάνοντας τα 68,6 έτη για την πλήρη συνταξιοδότηση και τα 63,6 έτη για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών έως το 2027, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών της ΕΕ όσον αφορά το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μέση πραγματική ηλικία αποχώρησης από τον ενεργό εργασιακό βίο.
Η πρώτη αύξηση των ορίων ηλικίας λόγω του προσδόκιμου ζωής θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 2027-2030 και θα επηρεάσει τα όρια τόσο για την πλήρη όσο και για τη μειωμένη σύνταξη.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου «έγινε πρόσφατα η εξέταση και οι διαφοροποιήσεις ήταν μηδαμινές. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι το 2027 δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα όρια αυτά».
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.